Diş çürüğü tedavileri önemlidir çünkü önüne geçilemeyecek ve önlenemeyecek bir hastalık değildir. Diş çürüklerinin önüne geçmek için çürüğe karşı koruyucu ve çürüğe karşı güçlendirici uygulamalardan yararlanılmalıdır.
Dişleri çürüğe karşı güçlendirme ve çürükten korumanın en etkili yollarından birisi günlük olarak ağız hijyeninin düzenli ve doğru bir şekilde sağlanmasıdır.
Dişler düzenli olarak günlük florürlü diş macunuyla 2 dk süreyle fırçalanmalıdır. Dişleri çürüğe karşı güçlendirmede kullanılan florürlü diş macunları bilinçli bir şekilde kullanılmalıdır.
Diş macunlarında bulunması gereken florür miktarı kullanan kişinin yaşına göre farklılık göstermektedir. Yetişkin diş macunlarında bulunması gereken florür miktarı 1450 ppm’dir.
Çocuklar için üretilen diş macunlarında ise farklı dozlar bulunmaktadır çocuğun yaşına göre bu dozlar: 6 yaşından büyük çocuklar için 1450 ppm, 3 – 6 yaş arası çocuklar için 1000 ppm, 0-3 yaş arası çocuklar için 500 ppm olmalıdır.
Dişleri çürüğe karşı güçlendirme
Dişleri çürüğe karşı güçlendirmede etkili olan bir diğer uygulama profesyonel olarak diş hekimleri ve özellikle çocuklara pedodonti uzmanları tarafından uygulanan topikal florür uygulamasıdır. Topikal florür uygulaması tüm dişlerin yüzeylerine uygulanır ve florürün etkisiyle diş yapısının sertliğini arttırarak çürüğe karşı güçlendirmede önemli bir rol oynar.
Topikal florür uygulamasının iki çeşidi vardır biri 6 yaşından büyük hastalarda uygulanabilen jel formudur. Çürüğe karşı güçlendirme ve koruma amacıyla yapılan diğer topikal florür uygulaması ise florür vernik uygulamasıdır. Bu uygulama yetişkinlerde kullanılabileceği gibi 6 yaşından küçük çocuklarda da yapılabilir.
Topikal florür uygulamaları günümüzde özellikle çocuk diş hekimleri tarafından sıklıkla yapılmaktadır. Süt dişlerin daimi dişlere göre mineral içeriğinin daha az olması nedeniyle çürüğe daha yatkın olması bunun nedenlerinden biridir. Ayrıca çocukların beslenme alışkanlıklarının kontrol edilmesi ve çocukların ağız hijyenini sağlamanın zorluğu da bu dişlerin çürümesini kolaylaştırmaktadır. Ayrıca 6 yaşından sonra ağız ortamı sürmekte olan daimi dişlerin ilk sürdükleri yıllarda olgunluklarının tamamlamamış olması bu dişleri çürüğe karşı güçlendirmeyi ve koruyucu uygulamaların uygulanmasını gerektirmektedir.
Fissür örtücü uygulaması
Fissür örtücü uygulaması Çürüğe karşı dişleri güçlendirmek amacıyla ve dişleri çürükten korumak amacıyla yapılan bir diğer örtücü uygulamadır. Fissür örtücü uygulaması yine sıklıkla çocuk diş hekimleri tarafından uygulanmaktadır.
Fissür örtücü uygulamasının amacı dişin fissür adı verilen girintili çıkıntılı yüzeylerinin ince bir dolgu maddesi ile örtülerek burada besin birikiminin önüne geçilmesi ve bu yüzeylerin kolay temizlenmesini sağlamaktır. Bu sayede fissür örtücü uygulanan dişler çürüğe karşı güçlenmiş hale gelmektedir.